Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Διχαστικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ


Σε διαρκή, εντεινόμενη ενδοκομματική κρίση έχει περιέλθει τις τελευταίες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο επεισόδιο, το οποίο αναδεικνύει την απόσταση που χωρίζει τις συνιστώσες, διαδραματίστηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικά με τη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την ανέγερση Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Φαληρικό Δέλτα. Αρχικά η εισηγήτρια του κόμματος, Αννα Φιλίνη, τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της σύμβασης μεταξύ του ιδρύματος και του Δημοσίου, αλλά το απόγευμα της Πέμπτης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός την «άδειασε». Η κ. Φιλίνη επέμεινε στην άποψη της, με υποστηρικτές μάλιστα τους κ. Φώτη Κουβέλη και Θανάση Λεβέντη. Αντίθετα, την άποψη Ψαριανού, με πρώτο τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέκο Αλαβάνο, έσπευσαν να υιοθετήσουν οι βουλευτές Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιάννης Μπανιάς, Θοδωρής Δρίτσας και Σοφία Ανδρεοπούλου.


Το διχαστικό κλίμα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ είχε φανεί ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην πανελλαδική διάσκεψη, όταν 7 από τις 11 συνιστώσες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του Συνασπισμού αλλά και της Ανανεωτικής Πτέρυγας ειδικότερα. Στη διάσκεψη, διεφάνη ακόμη η τεράστια απόσταση η οποία πλέον χωρίζει τον κ. Αλαβάνο και τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος, βλέποντας μάλιστα τον εχθρικό τόνο του κ. Αλαβάνου, εμφανίζεται πλέον πολύ περισσότερο ενωτικός (ως προς τις τάσεις του Συνασπισμού), αποφεύγοντας να ταυτιστεί περισσότερο με το Αριστερό Ρεύμα, και κάνοντας (έστω) ρητορικές παραχωρήσεις στους Ανανεωτές.


Η Ανανεωτική Πτέρυγα αισθάνεται ολοένα και πιο ασφυκτικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενός εγχειρήματος με την προσωπική σφραγίδα του κ. Αλαβάνου. Στο μέσον της περασμένης εβδομάδας μάλιστα, ο κ. Σπύρος Λυκούδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και αποχωρήσεων από το κόμμα. «Ολες οι εκδοχές είναι ανοιχτές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκούδης, στο ενδεχόμενο που οι «αμείλικτοι μηχανισμοί» είναι «αποφασισμένοι να μη μετακινηθούν ούτε χιλιοστό και αδιαφορούν απολύτως και περιφρονούν τις διαφορετικές φωνές μέσα στο κόμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου